Kebanyakan kita ni, balik je kerja, letak beg, tak sempat nak bernafas rehat, tanpa sempat tukar uniform pun terus sarung apron, ... Terus berperang kat dapur..kelekang kelekung..kelekang kelekung... Sambil-sambil main masak-masak tu, sempat lagi pegi masukkan kain baju kotor dalam mesin basuh... Bayangkan, tu pakat ada dua tangan dua kaki...... Kata orang masa tu kan emas... mana yang sempat tu, kita buat la... Multitasking gituuuu....
Okay, ni ada satu artikel nak dikongsikan tentang macamana kita nak jimatkan masa kat dapur tu. Maknanya, masuk je dapur dah boleh start masak... tak perlu nak buat yang basic-basic preparation to cook tu... Kekdahnya, kita siap sediakan apa yang patut lebih awal dulu....
(Sumber: NST 10 okt 2012)
1) Be Prepared.
Siap sedia lebih awal..... antaranya, stok bahan mentah atau benda yang digunakan untuk masak tu dah tersedia dalam fridge atau pantry. Bukannya bila nak masak, baru pegi beli.. So, kena pastikan senarai barang-barang nak beli masa shopping tu ada. Dalam situasi aku, rumah jauh bukan main dari kedai runcit so kalau asam keping habis la contohnya, takkan la cik abe nak start enjin kereta gi belik asam keping semata...tu buang minyak namanya... solution? tak payah bubuh asam keping...hehehehe...
Artikel tu jugak nasihatkan untuk guna peralatan memasak/dapur yang bagus sebab katanya walaupun mahal sikit tapi boleh bantu kita sediakan makanan dengan lebih cepat dan jimat masa. Yang ni tak pasti pulak aku... Mungkin dimaksudkannya macam mikrowave tu kot...
Tempat penyimpanan bahan masak pun kena tersusun, dilabel secara kemas. So, senanglah nak cari bila kita nak guna. Kan dah jimat masa tu... Bukannya sampai kena punggah satu fridge/pantry nak mencari satu bahan je pun... Tu buang masa..dah la punggah tadi dah ambik masa, nak kemas pun satu hal lagi....
2) Plan Out Meals With Calendars Or Menu Planners.
Hahahhaha.....jangan tiru macam aku...bila petang baru fikir apa nak masak balik keje nanti. Paling teruk, dah masuk dapur, check-check apa ada, baru decide nak masak apa... Tapi masak untuk dua orang plus satu budak kecik, tak la susah sangat nak fikir... Biasanya ikut selera budak kecik tu la...
Menurut artikel ni, bila kita duk tercangak-cangak, terfikir-fikir apa nak masak, melambatkan lagi proses nak masak. Cadangannya, kita gunakan kalendar dan catatkan apa makanan yang disukai oleh setiap orang dalam rumah dan dari situ boleh plan masak apa. Letakkan jugak hari-hari yang kita tak perlu masak, maknanya makan luar la.... Bagaimanapun, kesesuaian menu yang kita nak masak untuk satu-satu hari tu jugak bergantung kepada bahan masak yang tersedia kat dapur. Paling penting, menu sihat...
3) Use The Internet...
Ini aku selalu guna.... lagi mudah..type je resepi apa kita nak...berderet macam-macam resepi keluar...
Cara ni digunakan bila kita tak tau apa nak masak, dan bergantung pada bahan masak yang kita ada, cari dalam internet resepi yang menggunakan bahan-bahan tu... So boleh pilih mana yang sesuai dan kita rasa mesti sedap punyaaaa....
4) Take Out Supplies Beforehand...
Sebelum kita tidur malam atau keluar rumah pergi keje tu, disarankan untuk keluarkan peralatan-peralatan dapur dan bekas-bekas rempah ratus letak setempat. Bila nak masak, semua dah ready, tinggal capai je...
Meja makan pun boleh siap awal-awal, dalam artikel ni kata boleh minta anak kita untuk bantu. Tapi pada aku, takpun minta je tolong enche hubby terchenta...apa salahnya tolong isteri kan...nak makan sedap kan...nak makan cepatkan... so, meh la ringankan tulang tolong apa patut.
5) Pre-Cut And Place In The Fridge For Storage
Untuk jimat masa, potong siap-siap sayur atau bahan-bahan masak yang lain, bahagi-bahagikan ikut berapa banyak yang kita nak pakai dan simpan dalam bekas bersih dalam peti sejuk. Kalau kekdah aku, bila beli bahan mentah untuk masak, macam ayam ikan daging udang semua, aku akan siang siap-siap, basuh bersih-bersih dan simpan dalam bekas yang dibahagikan beberapa bahagian. Satu bekas untuk digunakan satu kali masak. So, senang keje, hanya perlu thaw je...
Satu lagi, kalau ikut kekdah makcik aku, dia akan blend siap-siap campuran bawang merah, bawang putih untuk guna masa menumis dan simpan untuk stok contohnya seminggu.
6) Make Seasonings In Advance...
Disarankan untuk mana-mana masakan yang guna campuran rempah dan perasa, boleh asing dan siapkan awal-awal, letak dalam bekas. Bila nak guna esoknya, senang.
7) Save Time With Slow Cooker Recipes..
Menurut artikel ni, untuk daging yang liat biasanya tu, masak resepi guna slow cooker. Masukkan je bahan-bahan sepatutnya dan slow cooker akan buat kejenya sendiri. Lebihan masakan tu boleh digunakan untuk digunakan dalam resepi lain pulak... Aku takda slow cooker, so tak reti lah macamana kekdah penggunaannya...
8) Prepare Meals In Batches And Freeze...
Penulis artikel ni sarankan mana-mana resepi masakan yang sesuai, biasanya western style seperti lasagna, pie dan casseroles boleh disediakan lebih awal dan dibahagikan kepada beberapa bahagian. Masak satu bahagian untuk kegunaan malam tu dan simpan selebihnya untuk guna kemudian.
So? Tips dah bagi..apa lagi...bolehlah praktikkan mana yang sesuai... bukan untuk sapa pun, untuk kesenangan kita jugakkan...bila balik keje tu taklah terkejar-kejar semua nak buat...kita kena akui, kita ni hanya ada dua tangan, dua kaki... Masa yang terhad mulai sampai ke rumah dari opis hingga masuk tido tu, gunakanlah sebaik-baiknya seperti luangkan masa dengan anakanda (selalu rasa bersalah sangat...dapat luang masa singkat je...).. jugak dengan enche hubby....
Kita ni walau diberi masa 24 jam sehari pun, rasa macam tak cukup je kan... Macam-macam nak buat la kononnya.....sampai tak sempat tu, tak sempat ni... Agaknya, mesti best kalau ada 30 jam sehari, mesti boleh buat macam-macam....Hahahahha... Iyo la tu.... samalah jugak kekdahnya...
tapi bila kita mmg selesa dgn dapur sendiri, semua pun akan jadi cepat. for me lah. huhhu
ReplyDeleteyupp...setuju...dah dapur kita, tau je la kat mana duduknya satu-satu benda tu...
ReplyDelete