Friday, 28 December 2012

Main masak-masak ala chef


p/s: Yang...u jangan cakap apa-apa ye...duduk dendiam je....hehehe....

Asyik tengok makcik nigella ni kat tv best je masak kan, so apa kata kita try test masak macam dia masak kat tv tu..... Tapi tak tau la bila masa nak try test tu..... Tapi takpa, janji buku dah ada, so bila angin sepoi-sepoi rajin datang...senang la...capai, pilih, try test.....

Buku resepi ni bos aku tolong belikan..TQ cik siti... Hasil tangkapannya kat BBW hari tu. Tau pukul berapa bos aku pegi sana? Pukul 3 pagi... sampai la pukul 10 pagi...  Pukul 3 pagi...aku tengah sedap berlingkar atas katil tu... Cik siti beli 3 jenis buku makcik ni, dan suruh aku pilih mana yang aku berkenan di hati... Belek punya belek, aku rembat yang ni la...Sebabnya..............ada tulis kat depan tu, "GOOD FOOD, FAST"... Resepi dalamnya hasil belekan tu semua simple-simple dan cepat disediakan... Well, almaklum la..ai kan busy women...nak jenis yang senang dan cepat je... Tu pasal aku tak boleh buat kuih bahulu, sebab tak tahan nak duduk lelama kat dapur..#padahal tak reti pun...#

Mana tau, berkat tahun baru, tetiba jadi terlebih dos rajin... hehehehe...

Friday, 21 December 2012

Happy birthday my Darling aka Papa

Delayed entry



17 Disember 2012........
Nurin hana nyanyi...
"Happy birthday Papa...Happy Birthday Papa...Happy Birthday Papa...Happy Birthday Papa...."
Ingat boleh potong kek.....rupanya ada sambungan lagi...
"Allah selamatkan Papa...Allah selamatkan Papa...Allah selamatkan Papa asrul...Allah selamatkan Papa...."

Ai know...jauh di sudut hati enche asrul, pasti tersentuh hatinya dengar Nurin hana nyanyikan lagu untuknya....Berkaca-kaca la mata tu...Nasib baik pakai spek, boleh la cover line....Takpa kalau nak nangis...ai faham......hehehhehe...

Actually, no big celebration pun...just three of us...
Pra birthday, makan-makan besar kat bagan lalang, seperti biasa... Walaupun hanya bertiga, tapi tetap makan besar....
Ikan siakap bakar, ikan kerapu masak tiga rasa, sotong goreng tepung, udang sambal, ketam sambal, lala sambal pecah telur, kangkung belacan...dah cukup mengenyangkan kami bertiga...burrp..alhamdulillah... semuanya enak sekali, ditambah dengan cicahan pada sambal kicapnya... dan teh o ais bersama tembikai laici dan laici, melengkapkan makan besar kami....
#sorrygambartaksempattangkaptengoktengokdahabissemua#
Hasilnya, balik rumah semua tido kekenyangan....macam ular sawa...

(Sebab nak makan sedap, tengahari tu perut memasing hanya dijamu dengan mihun goreng sedap...ala-ala pengalas perut tapi Nurin hana makan sampai 2 pinggan...)

Pada hari kejadian, sesekali kita berkopitiam untuk breakfast.... because it's Papa's big day, so kita bagi chance Papa pilih apa yang mau dinikmatinya.. end up dengan nasi lemak rendang ayam bersama roti bakar tangkup kaya dan kopi gelas besar. Ibu? cukup setakat wantam hailam udang bersama roti bakar potugis kaya dan butter...sedap-sedap..... Papa dan ibu makan macam itulah breakfast yang terakhir kat situ...Nurin hana hanya mau roti bakar kosong...Ye..roti bakar yang ibu pun boleh buat kat rumah...roti tanpa sapuan apa-apapun kecuali ada kesan terbakar sikit-sikit sana sini...Hai la anak....

Belum selesai breakfast, Nurin hana dah sibuk bertanya, bila nak beli kek??? Nurin hana macam ibunya...kalau birthday, mesti ada kek..barulah lengkap birthday tu...walaupun hanya sepotong kek... So, lepas breakfast, hajat hati nak kelainan sikit, asyik makan kek je kan..so kita cari pavlova pulak. Singgah lwc...alamak....closed on monday la pulak...takda rezeki nak merasa pavlova nya yang dikatakan sedap tu....

Sementara tunggu untuk lunch, celebration kan tak abis lagi... kita jalan-jalan cuci mata dulu... Mujurlah belum gaji, kalau tak, ada la barang yang aku rembat... Silau mata tengok tag "sale" sana sini tu...hehehhehe... Kedai pandora dah bukak kat alamanda....eiii..geram sungguh nengok gelang dengan cincinnya... dah jatuh hati kat satu cincin ni..silver, berukir macam bunga2 gitu kelilingnya...cantik sungguh bila diacukan kat jari ai yang cute ni...hahhahahha...terus rasa jelita...#muntah#... Tak beli pun... Nasib baik masih sedar diri dan berpijak di bumi nyata...

Dekat pukul 2, Nurin hana dah merengek-rengek..."hungry...hungry....", so terpaksalah kami gerak ke destinasi seterusnya, walaupun perut masih kenyang lagi...tak jauh mana pun, di situ jugak...TGi friday's...

auwww....seksinya si puteh tu...nasib baik la patung je, kalau tak..jangan harap la dapat peluang posing kat sebelah..hehehhehe....

First time kami masuk situ....quite impress.... interior nya menarik... macam-macam menu ada...tapi yang terbayang dalam kepala aku bila masuk sini adalah nak makan stik.... so aku ambik sirloin steak dan enche hubby ambik championship bbq beef ribs... Nurin hana punya pulak, chicken fingers..yang aku rasa patut ditukar nama kepada fries fingers..... Mana taknya, chicken fingers hanyalah 4 ketul, yang nipis, kurus sedangkan fries nya bukan main banyak..thats why lebih sesuai namanya fries fingers...tapi fries nya sedap... Kami ambik jugak parmesan crusted chicken quesadillas. Order jugak mushroom soup tapi sampai sudah tak datang-datang pun...jimat duit aku.  Kalau diberi pilihan antara menu antara sirloin steak dengan beef ribs tu, aku prefer sirloin steak.. lain tekak lain citarasanyakan....

parmesan crusted chicken quesadillas...starter...sedap tapi sos tu potong la....rasa manis pulak...

sirloin steak...yummy..yummy... brokoli tu rasa fresh, sedap dan crunchy...
chicken fingers untuk Nurin hana... see..chicken fingers yang dalam bulatan tu...cute sama saiz dengan fries... 

championship bbq beef ribs....

Buat Sayang aka Papa...Selamat Hari Lahir...Hmm...nampaknya u dah tua la...hahahaha....tapi takpa, tua dari segi umur je...hati maintain muda... Semoga mencapai apa yang diidamkan (ai know one of it...), dimurahkan rezeki dan sentiasa berada di bawah lindunganNYA.... Ibu dan Nurin hana sayang Papa....

Thursday, 13 December 2012

Tarikh Keramat 18.12.12

Semua orang duk sibuk dengan tarikh 12.12.2012 atau singkatan glamernya 12.12.12....  Dalam suratkhabar pun ada berita pasal ramai yang ambil kesempatan kawin pada tarikh tu...jangan ada yang ambil kesempatan buat benda bukan-bukan tarikh tu sudah la... almaklom la..kunun-kununnya nak ambik berkat tarikh special tu.....

Tapi, aku percaya....untuk kebanyakan orang gomen atau tak mustahil semuanya.......tarikh 18.12.2012 atau 18.12.12 lebih istimewa dan terunggul..... Tarikh keramat yang amat ditunggu-tunggu sejak 06.11.2012 ....sebulan lebih tu..... Menggelupur semua duk tunggu....hehehehheh... Mesti ramai yang duk sibuk hari-hari mengadap kalendar, sambil-sambil nyanyi lagu "menghitung hari...".. sambil-sambil tu buat list panjang...apa benda nak beli nanti..hahahhaa.... almaklom la...dah lama kering kannnn.... Yang best nya, list tu tetiba akan menjadi semakin panjang menjelang hari gaji...tetiba dapat ilham lain...hehehehh... 
ehsan: achik google...

Sekarang ni yang memasing poket kosong pun, alamanda penuh je..bayangkan minggu depan...huhhh...lagi penuh.....maunya berjalan berlaga bagai...orang kedai senyum meleret-leret... end year sale ada lagi ni..sempat la nak shopping sakan.... 

Dan dijangkakan mesin autoteller pada 18.12.12 akan mengalami kesesakan luar biasa..... dan mungkin status "out of service" akan terpampang kat serata mesin.....so, bawak bersabar banyak-banyak...jangan tensen-tensen....esok kan masih ada..... jangan ada yang berkhemah kat tepi autoteller sudah...semata-mata nak jadi orang pertama cucuk duit....hehehehheh....

Apapun, kita tunggu saja 18.12.12 nanti... 

ehsan: achik google lagik..

Alhamdulillah......

Wednesday, 12 December 2012

Buah Tarap

Pernah dengar buah tarap?
Katanya, kalau orang sabah, memang tau buah ni...
Aku pertama kali la tengok buah ni dan makan. Anak buah kat opis terima dari sabah. Masa kitorang masuk pantry, masing-masing macam terpegun kejap depan buah tu... takda sapapun yang nak menghulur tangan ambik seulas ke... Sohih la tu, semua baru pertama kali tengok...hahahhahah..... Tapi, bila dah mula makan, ehhh..sedap la...rasanya macam campuran pisang dan cempedak, kata kawan aku, cik puan arma.....  Rasanya manis-manis...sedap...

ada duri jugak macam durian, tapi lembut...macam berus pulak aku rasa...

isinya yang putih tu...



Info dari wikipedia:

Tarap merupakan sejenis tumbuhan berbuah yang terkenal di negeri Sabah, Malaysia khususnya di bahagian pantai barat Sabah seperti daerah Kota Kinabalu dan Papar. Tumbuhan ini boleh tumbuh dan hidup subur dengan begitu mudah di negeri Sabah, namun jarang ditemui ditempat lain walaupun di kawasan beriklim tropika. Tarap mempunyai bau yang agak kuat, namun mempunyai rasa yang cukup sedap, manis, lembut dan pemakan pasti merasa kenikmatan apabila merasanya untuk pertama kalinya. Isi buahnya mempunyai rasa yang seakan-akan Mangga yang penuh berjus. Namun bentuk buah Tarap lebih seakan-akan buah Cempedak dan Nangka, orang ramai selalu keliru akan perkara ini.
Buah Tarap berbentuk bulat sehingga ke bujur sama seperti bentuk buah cempedak atau nangka. Panjangnya 15-20 cm dan 13 cm lebar, dan beratnya boleh mencecah sehingga 1 kg atau lebih berat. kulitbuah Tarap agak tebal dilitupi dengan duri yang tumpul mendatar dan lembut. Namun apabila matang struktur kulit buah lebih keras dan rapuh. Buah tidak akan jatuh ke bawah seperti buah lain apabila ia telah masak sepenuhnya. Namun jika buah ini telah benar-benar masak ranum dan mula menampakkan kesan busuknya, buah tersebut akan jatuh juga.
Bahagian interior buah tarap lazimnya seakan-akan isi buah cempedak atau nangka, namun lebih kecil, melekit, berjus dan isinya lebih kepada warna putih susu. Namun pusatnya lebih besar, terdapat sedikit selaput dibahagian yang tidak boleh dimakan dalam bahagian interiornya. Isi aril lebih warna putih dan saiz berbentuk anggur, setiap satunya mempunyai biji bersaiz 15 × 8 mm. Sejurusnya sahaja dibuka, isa tarap atau marang harus segera dimakan dalam tempoh beberapa jam sahaja, keraa buah ini mudah tersejat akan jusnya, dan rasanya akan cepat hilang dan buah ini cepat terdedah dengan kesan oksidatif. Biji tarap juga sesuai untuk dikukus atau dipanggang untuk dimakan.

Tuesday, 11 December 2012

Konsert "JLo"......

Hahahhah...JLo la sangattt......
Ni bukan JLo...tapi Nurin hana...
Buat ke sekian kalinya, sekali lagi Nurin hana joint persembahan untuk konsert tadikanya. Nampaknya tahap keyakinan semakin meningkat. Takda malu-malu berada di atas pentas, dan boleh melaksanakan dengan baik setiap rutin langkah tarian yang diajar oleh cikgunya. Well done my dear...

Sebagai tanda sokongan dan bukti ibu dan papa yang prihatin, dah tentulah kami berdua hadir dan seperti paparazi dan mamarazi, sibuk meng snap gambarnya sedang menari... abis persembahannya, terus simpan kamera besar..hahahhah...pilih kasihhh sangat...

Keseluruhannya majlis berjalan lancar walau ada kelemahan di sana sini..
Teguran ikhlas untuk tadikanya, sebaik-baiknya cikgu letak tagging pada kerusi yang dikhaskan supaya tidak diduduki oleh orang tidak berkenaan. Kami dah pilih port sesuai sangat, tup-tup cikgu datang dan bagitau semua yang dah ramai duduk situ yang bahagian  tu untuk pelajar 6 tahun dan yang akan dapat hadiah.. Ooo..awat tak habaq mai siang-siang... Kan senang kalau dah ada tagging...

Ada banyak persembahan...dan enjoy sesangat tengok budak-budak riang ni atas pentas... Macam-macam gaya ada... Ada yang sangat lincah..ada pulak yang terpinga-pinga... Biasalah..budak-budak... Yang penting, takda sesapa yang menangis atas pentas atau lari turun bawah...hahhahaha...walaupun berdiri tegak macam tiang, takda satu pergerakan walau seinci pun....sekurang-kurangnya berani tampil ke atas pentas...bravo anak-anak...

Kalau tak salah, persembahan kelas Nurin hana giliran yang ke enam rasanya.. Aku sempat le menjengah ke belakang pentas sebelum persembahan tu, mak aiii...meriahnya bunyi...suara cikgu, suara budak-budak..sama-sama naik... hai..camna la cikgu kawal budak-budak yang ramai ni ye...
Belakang pentas..berdebar tunggu giliran..eh, ye ke...? tengok semua happy je...
Muka macam tepung gomak memasing...cikgu la yang mekapkan depa semua ni....sepit rambut kat kepala tu, bila dah habis konsert, cikgu kutip balik...ingatkan sekali pakej baju tu...heheheh..

apa yang duk teleng tu...??? Bila tiba giliran kelas Nurin hana, ibu dan papa pun sibuk ke depan... bukan hanya setakat 1 kamera, tapi tiga sekaligus...hahhhahaa....gelojoh sungguh... kamera besar, kamera kompak dan dah tentu iphone..senang, nak upload terus dalam fb...

pheewwittttt....anak sapa la ni.... Baju ni cikgu beli...masa awal pendaftaran dulu, salah satu item yang kena bayar adalah duit untuk konsert. Dari situlah, datangnya baju ni... Baru best konsert macam ni, ada pakaian khas...baru nampak menarik... Yang tak bestnya, lepas tu, baju tu tak tau nak buat apa dah... Macam tak sesuai nak pakai sebagai baju harian mahupun jenjalan. Cuma seluar tu la yang boleh re-cycle balik... Tahun lepas punya baju lagi parah, baju merelit, skirt pun merelit...camna nak pakai balik...sudahnya duduk dalam closet je la...

 kenapa tak terbang-terbang lagi ni...sayap dah angkat tinggi ni...

 ewahhhh....gelek..jangan tak gelek.....kata tarian arabkan..mesti la ada gelek menggelek..
Mujur la budak-budak yang gelek ni...kalau tak...mau para bapak duduk kerumun ket depan pentas je la jawabnya..hahahhaha...

Ada tiga jenis baju untuk tarian ni dengan tiga color, pink, biru muda dan ungu. Nurin hana dapat yang color ungu...

well done my dear...tak sia-sia training berbulan lamanya.....

Friday, 7 December 2012

Burger bakar abang burn @ ramal food junction

Wooo...wooo....burger bakar sekarang ni hangat diperkatakan sana sini... jadi satu fenomena pulak... Macam-macam burger bakar ada, burger bakar rawang, burger bakar abang burn... dan macam-macam lagi...

Aku pun tergoda jugak bila tengok dalam website, rupa paras burger bakar tu...ohhh...sungguh mengujakan....

So, untuk memenuhi nafsu membuak tu dan ala-ala mengikut perkembangan zaman kannn...kami bertiga singgah ke gerai burger bakar abang burn kat ramal food junction... Pengakuan suci, ni lah pertama kalinya kami menjejak kaki kat tempat ni... walaupun berjuta-juta kali lalu depannya... wahhh..nampak heaven sangat... Kami pergi malam, so memang ramai orang dan aku tengok meja semua penuh.. Siap ada yang berdiri-diri tunggu meja kosong... Hmm..arjuna..next time maybe kita boleh try makan kat sini pulak???? Ramai orang so, automatik tanggapan standard, mesti sedap punyalah kan.........

Masuk-masuk je ramal food junction tu terus tercari-cari manalah burger bakar ni... Kena masuk ke dalam food court sikit baru nampak. Tapi tak susah nak nampak sebab ada signboard.....

Nampak orang berbaris..tapi tak panjang sangat. Kami tapau je sebab tengok meja semua dah penuh, pastu kenangkan anak dara ni mana makan burger canggih ni.... seleranya pada burger hanyalah burger yang simple tanpa mayanis, sos mahupun sayur bagai. Hanya daging burger yang diapit oleh roti je... Bertuahlah sapa dapat tackle anak dara aku ni... hahhahah....macam-macam tak makan...jimat duit korang...

Bila tiba turn nak order, rambang mata tengok macam-macam style burger ada. Sampai nak order pun tak tau. Kami ambik special chessy chicken/beef with extra patties ... *mood: tamak...*
Lepas bayar, kami diberi no giliran so tunggu la...

Kebetulan pulak masa menunggu tu, dapat meja... So taklah penat tunggu sambil berdiri. Lepak-lepak sambil minum air... Banyak kali dulang burger bakar lalu lalang sebelah kami... Tapi nombor kami tak jugak dipanggil-panggil. No. 96. Sebelum tu ada no 95. Tungu punya tunggu, tetiba terdengar nombor seratus lebih pulak..Ehhh... macamnaa pulak boleh sampai nombor seratus pulak dah ni... Takda pulak dengar dia panggil nombor kami, padahal meja sebelah je.. Mula tu aku syak mungkin depa sediakan untuk yang makan situ dulu kot..tapi pelik pulak bila nampak satu couple tu datang kemudian tapi dah dapat. Dalam sejam tunggu tu, aku pegi tanya kat salah seorang pekerja kat situ.....

Laaaaa..................rupanya dah berzaman siap..bila dipegang bungkusan burger tu dah tak panas... Diorang siapkan tapi mungkin tak panggil nombor kami...sebab tak dengar pun...meja kami tu sejengkal je dari situ.... tak tau la terlupa ke apa.... Nasib la aku bangun pergi tanya..Buatnya kalau duduk je tunggu, jadilah macam tunggu buah yang tak gugur... (sorry dear...tak dengar cakap u suruh tanya...ni kena daulat la ni ek...).. So, rasanya sebenar-benarnya tempoh menunggu tak la lama sangat...bergantung kepada berapa panjang barisan la... Kebetulan lepas kami order tu tetiba barisan jadi pannnnjanggg....

Balik rumah terus menikmatinya...agaknya kalau makan panas-panas lagi syok kot.. tapi walaupun dah suam-suam tapi layannnnnnnnnnnnnnn............................. sedappppppp......tapi jenuh nak menghabiskannya..... kalau perut dah kenyang, tidak digalakkkan beli burger cheese extra patties ni....kelak sendat perut nak perabihkan...

rupa dah tak sememeh...tapi rasa...fuhhhh...hanya perut dapat menjawabnya... ^__^


Ada banyak cawangan burger bakar abang burn ni. Boleh like fb nya. Sesiapa yang tinggal area putrajaya, bangi, kajang, boleh ke ramal food junction, kajang.... bukak dari jam 5.00 petang sampai 12.30 malam.

Friday, 23 November 2012

leko leko bersama Leko Leko!

Tengahari ni tak berapa rasa nak makan heavy..bukan diet..tapi dalam pukul 10 macam tu dah pekena nasik lemak sepinggan... balun masa meeting..tu yang rasa "i'm full" lagi tu...

Tapi, tak boleh la tak makan langsung tengahari, sebabnya petang karang confirm perut mendidih hazab lapar punya pasal... Sekarang memang macam kenyang, tapi tunggulah petang-petang sikit...hussshhh...seksaannnn...

So, ala-ala untuk alas perut, singgah beli keropok lekor... bukan keropok lekor biasa ye... ni moden style...  aku pilih leko cheezzy mayo... keropok lekor yang dibanjiri cheezzy mayo dan cili sos... First time cuba, not bad...... Satu kelainan...biasa kita makan keropok lekor yang biasa tu je kan...so yang ni ala-ala western sikit la...

Ada tiga jenis size bekas yang boleh dipilih, small, medium dan large... Ikutlah tahap kelaparan memasing.. Aku order medium je, rm4.50. Sekali bila tengok dia letak keropok lekor tu..mak aiii...banyak la pulak... Ni bukan alas perut dah...memang kasi kenyang sungguh ni..... 


So, kalau nak tera...boleh pegi ke presint diplomatik, presint 15, putrajaya sebaris dengan mydin... 
Katanya, tera sekali nak lagi......

Tuesday, 6 November 2012

Tips: Mari Jimat Masa Di Dapur....



Kebanyakan kita ni, balik je kerja, letak beg, tak sempat nak bernafas rehat, tanpa sempat tukar uniform pun terus sarung apron, ... Terus berperang kat dapur..kelekang kelekung..kelekang kelekung... Sambil-sambil main masak-masak tu, sempat lagi pegi masukkan kain baju kotor dalam mesin basuh... Bayangkan, tu pakat ada dua tangan dua kaki...... Kata orang masa tu kan emas... mana yang sempat tu, kita buat la... Multitasking gituuuu.... 

Okay, ni ada satu artikel nak dikongsikan tentang macamana kita nak jimatkan masa kat dapur tu. Maknanya, masuk je dapur dah boleh start masak... tak perlu nak buat yang basic-basic preparation to cook tu... Kekdahnya, kita siap sediakan apa yang patut lebih awal dulu....

(Sumber: NST 10 okt 2012)
1) Be Prepared. 
Siap sedia lebih awal..... antaranya, stok bahan mentah atau benda yang digunakan untuk masak tu dah tersedia dalam fridge atau pantry. Bukannya bila nak masak, baru pegi beli.. So, kena pastikan senarai barang-barang nak beli masa shopping tu ada. Dalam situasi aku, rumah jauh bukan main dari kedai runcit so kalau asam keping habis la contohnya, takkan la cik abe nak start enjin kereta gi belik asam keping semata...tu buang minyak namanya... solution? tak payah bubuh asam keping...hehehehe... 

Artikel tu jugak nasihatkan untuk guna peralatan memasak/dapur yang bagus sebab katanya walaupun mahal sikit tapi boleh bantu kita sediakan makanan dengan lebih cepat dan jimat masa. Yang ni tak pasti pulak aku... Mungkin dimaksudkannya macam mikrowave tu kot... 

Tempat penyimpanan bahan masak pun kena tersusun, dilabel secara kemas. So, senanglah nak cari bila kita nak guna. Kan dah jimat masa tu... Bukannya sampai kena punggah satu fridge/pantry nak mencari satu bahan je pun... Tu buang masa..dah la punggah tadi dah ambik masa, nak kemas pun satu hal lagi....

2) Plan Out Meals With Calendars Or Menu Planners.
Hahahhaha.....jangan tiru macam aku...bila petang baru fikir apa nak masak balik keje nanti. Paling teruk, dah masuk dapur, check-check apa ada, baru decide nak masak apa... Tapi masak untuk dua orang plus satu budak kecik, tak la susah sangat nak fikir... Biasanya ikut selera budak kecik tu la...

Menurut artikel ni, bila kita duk tercangak-cangak, terfikir-fikir apa nak masak, melambatkan lagi proses nak masak. Cadangannya, kita gunakan kalendar dan catatkan apa makanan yang disukai oleh setiap orang dalam rumah dan dari situ boleh plan masak apa. Letakkan jugak hari-hari yang kita tak perlu masak, maknanya makan luar la.... Bagaimanapun, kesesuaian menu yang kita nak masak untuk satu-satu hari tu jugak bergantung kepada bahan masak yang tersedia kat dapur. Paling penting, menu sihat...

3) Use The Internet...
Ini aku selalu guna.... lagi mudah..type je resepi apa kita nak...berderet macam-macam resepi keluar...
Cara ni digunakan bila kita tak tau apa nak masak, dan bergantung pada bahan masak yang kita ada, cari dalam internet resepi yang menggunakan bahan-bahan tu... So boleh pilih mana yang sesuai dan kita rasa mesti sedap punyaaaa.... 

4) Take Out Supplies Beforehand...
Sebelum kita tidur malam atau keluar rumah pergi keje tu, disarankan untuk keluarkan peralatan-peralatan dapur dan bekas-bekas rempah ratus letak setempat. Bila nak masak, semua dah ready, tinggal capai je... 
Meja makan pun boleh siap awal-awal, dalam artikel ni kata boleh minta anak kita untuk bantu. Tapi pada aku, takpun minta je tolong enche hubby terchenta...apa salahnya tolong isteri kan...nak makan sedap kan...nak makan cepatkan... so, meh la ringankan tulang tolong apa patut.

5) Pre-Cut And Place In The Fridge For Storage
Untuk jimat masa, potong siap-siap sayur atau bahan-bahan masak yang lain, bahagi-bahagikan ikut berapa banyak yang kita nak pakai dan simpan dalam bekas bersih dalam peti sejuk. Kalau kekdah aku, bila beli bahan mentah untuk masak, macam ayam ikan daging udang semua, aku akan siang siap-siap, basuh bersih-bersih dan simpan dalam bekas yang dibahagikan beberapa bahagian. Satu bekas untuk digunakan satu kali masak. So, senang keje, hanya perlu thaw je... 
Satu lagi, kalau ikut kekdah makcik aku, dia akan blend siap-siap campuran bawang merah, bawang putih untuk guna masa menumis dan simpan untuk stok contohnya seminggu. 

6) Make Seasonings In Advance...
Disarankan untuk mana-mana masakan yang guna campuran rempah dan perasa, boleh asing dan siapkan awal-awal, letak dalam bekas. Bila nak guna esoknya, senang.

7) Save Time With Slow Cooker Recipes..
Menurut artikel ni, untuk daging yang liat biasanya tu, masak resepi guna slow cooker. Masukkan je bahan-bahan sepatutnya dan slow cooker akan buat kejenya sendiri. Lebihan masakan tu boleh digunakan untuk digunakan dalam resepi lain pulak... Aku takda slow cooker, so tak reti lah macamana kekdah penggunaannya...

8) Prepare Meals In Batches And Freeze...
Penulis artikel ni sarankan mana-mana resepi masakan yang sesuai, biasanya  western style seperti lasagna, pie dan casseroles boleh disediakan lebih awal dan dibahagikan kepada beberapa bahagian. Masak satu bahagian untuk kegunaan malam tu dan simpan selebihnya untuk guna kemudian.


So? Tips dah bagi..apa lagi...bolehlah praktikkan mana yang sesuai... bukan untuk sapa pun, untuk kesenangan kita jugakkan...bila balik keje tu taklah terkejar-kejar semua nak buat...kita kena akui, kita ni hanya ada dua tangan, dua kaki... Masa yang terhad mulai sampai ke rumah dari opis hingga masuk tido tu, gunakanlah sebaik-baiknya seperti luangkan masa dengan anakanda (selalu rasa bersalah sangat...dapat luang masa singkat je...).. jugak dengan enche hubby....

Kita ni walau diberi masa 24 jam sehari pun, rasa macam tak cukup je kan...  Macam-macam nak buat la kononnya.....sampai tak sempat tu, tak sempat ni... Agaknya, mesti best kalau ada 30 jam sehari, mesti boleh buat macam-macam....Hahahahha... Iyo la tu.... samalah jugak kekdahnya...

Friday, 2 November 2012

SUNYI

Ada orang...
tapi seperti tiada orang....
Ada bunyi....
tapi seperti sunyi sepi....
Bagai tiada sesiapa di situ.............


Tiada sahutan...
tiada bualan...
tiada sapaan...
tiada gerakan...tiada apapun...
bagai memasuki dimensi ruang baru...
asing..sungguh terasing...
ruang kosong.....

sumber: google.

Thursday, 25 October 2012

Selamat Hari Raya AidilAdha

Di kala ramai yang dah sampai ke kampung atau setidak-tidaknya dalam perjalanan ke kemapung atau paling tidakpun, berehat-rehat di rumah, aku masih di ofis. Macam biasa, penjaga ofis yang setia dan berdedikasi. Ofis memang lengang dah hari ni, ramai yang bercuti. Ingatkan esok kan hari raya, kot la dapat cuti separuh hari ke.... Tapi, dah pukul 5 pun, separuh hari apanya....hehehehhe...takpa bos, kami faham, bos terpaksa tak bagi kami balik awal sebab nanti bos takda kawan kat ofis....hehehhehhe...

Walaupun hari ni hari terakhir bekerja, esok yeh..yeh...raya..... tapi sibuknya tetap macam biasa. Minggu depan ada seminar yang aku menjadi urusetia merangkap penceramah, ada beberapa persiapan akhir yang perlu dilakukan. Anak buah dah mula cuti pulak hari ni... Gigih la buat apa yang boleh... Moga semuanya berjalan lancar kelak...

Apapun, raya tetap raya.... (walaupun pada masa yang sama terpaksa pulun desktop research yang masih belum siap lagi....huwwaaaaa......)....

Selamat Hari Raya AidilAdha buat semua. Selamat menjalani ibadah korban kepada mereka yang bercadang untuk melaksanakannya. Kepada yang memandu untuk balik ke kampung, berhati-hati di jalan raya, pandu cermat jiwa selamat...

p/s: Dah terbayang-bayang rendang hati masakan bonda.....ohhh...best nya.........

Wednesday, 17 October 2012

Tuesday, 16 October 2012

Kudaku lari gagah berani....

Memang asyik kan buat kerja sambil makan kacang... Krup krap....krup krap....Boleh leka dibuatnya... Silap2 kacang dah habis, tapi kerja tak siap2 lagi.... Krup krap terlebih berbanding buat kerja.... Hehehe...

Ni antara kacang favourite aku. Kacang kuda goreng... kalau tak salah namanya... Keras tapi sedap... Bila dikunyah, akan dengar bunyi krup krap...krup krap...

Disebabkan kacang ni mengeluarkan tahap bunyi yang melepasi indeks pendengaran, so, memang tak digalakkan makan semasa  berada dalam mesyuarat... Dikhuatiri mengganggu konsentrasi orang lain atau mengganggu tido orang sebelah....  atau bakal kena sound baikkk punyaaa dengan pengerusi mesyuarat......

TAPI, nak makan jugak dalam mesyuarat takda hal...pandai-pandai la cover... atau dalam bahasa sopan santunnya, sendiri makan sendiri tanggung la.... Aku pernah bawak masuk mesyuarat dulu, open table kacang ni dengan orang sebelah, tapi takda sapa pun dengar bunyi kitorang kunyah kacang... sebabnya... ..kitorang kemam dulu dalam mulut bagi lembut then baru kunyah.... Tengok-tengok, eh dah habis satu peket....hehehheee.....

Banyak2 kacang, ni jugaklah pujaan hatiku....

Tapikan, kacang yang kita dapat kalau naik Malaysia Airline pun sedap... Aku slalu minta extra... Sebab sedap lain macam.....hehehhee....

Wednesday, 26 September 2012

Friday, 21 September 2012

Friday, 14 September 2012

Thursday, 13 September 2012

Catatan Pengalaman LASIK - 3 (akhir)

Alhamdulillah, hari ni genap sebulan tiga hari aku dah buat LASIK.....
Alhamdulillah, syukur diberi peluang untuk kembali menikmati penglihatan yang jelas tanpa bantuan cermin mata lagi.... Alhamdulillah...
Moga dipermudahkanlah juga selepas ni.
Berdasarkan pemeriksaan post-LASIK baru-baru ni, alhamdulillah kedua-dua mata dalam keadaan baik. Rasa syukur sangat sebab dapat kembali nikmat yang tidak ternilai ni..
Juga semakin selesa dengan keadaan baru ni. Cuma sesekali terlupa yang dah takda spek kat muka ni. Sebelum ni memang dah jadi habit, kejap-kejap nak naikkan spek atas hidung, atau cubaan nak bukak spek. Raba-raba...eh..dah takda la spek... hehehheheh...lupa daaaa.... Al-maklum la, 25 tahun pakai spek...dah jadi sebahagian dari diri kan.....


Okay, kita sambung kembali cerita ni...

10 Ogos 2012:

Finally, hari yang dinanti tiba jua....
Dengan lafaz bismillah, ...........PCMC dituju untuk appointment jam 9 pagi. Serius, aku sangat-sangat berdebar dengan apa yang bakal aku lalui nanti...... Namun, kita berserah padaNYA, mohon yang terbaik...

Persediaan sebelum LASIK surgery, tidak dibenarkan memakai sebarang perfumes, deodarant dan mekap. Datang dalam keadaan natural la kiranya....

Macam hari tu jugak, sampai awal dalam 8.30 pagi, orang dah ramai kat klinik mata. Terus mendaftarkan diri dan bagitau datang untuk appointment LASIK surgery. Bila orang kat kaunter tu suruh pergi terus ke LASIK Centre, terus aku bagitau tentang requirement untuk jumpa pakar optometris, Mr Yap belum dibuat lagi. Aku telah dimaklumkan sebelum ni perlu jumpa Mr Yap terlebih dahulu. Sebenarnya kita kena jumpa pakar optometris semasa full screening tapi aku punya lewat sikit sebab optometris tu takda hari tu.

Sepertimana Prof Muhaya yang baik hati, begitu jugak la Mr Yap. Sangat-sangat friendly dan buatkan kita rasa sangat selesa bersembang dengannya. Mr Yap periksa tahap penglihatan kita untuk tahu power yang tepat dan untuk buat calculation untuk LASIK serta bagi penerangan mengenai prosedur LASIK yang sangat jelas dan mudah faham, guna terms layman la kekdahnya. Mr Yap tunjuk demo penglihatan kita lepas buat LASIK. Perbincangan ni terbuka untuk apa-apa persoalan atau kemusykilan yang kita ingin tahu lebih lanjut...... selesai tu, barulah diminta pergi ke Eye & LASIK centre untuk prosedur seterusnya......

Kat Eye & LASIK centre, ada beberapa orang "senasib" tengah tunggu giliran. Kiranya sesi menunggu tu macam tempoh bertenang la.... Nampak beberapa orang yang dah selesai buat LASIK dan terserlah ke excited an depa, muka semua happy je..... Good sign....hahahahha.... Di sini kita akan diberi borang untuk diisi (tandakan je sebenarnya, sebab soalannya, ya/tidak) dan tandatangan. So, sesapa yang pakai contact lense, silalah bawak peneman bersama or else jenuh la mengangkat-ngangkat borang tu ke atas ke bawah sebab tak berapa jelas nak baca. Orang yang pakai contact lense kan kena off lense tu sebelum surgery. Pakai spek okay lagi, masih boleh pakai sampai la tiba turn nak surgery...

Seawal pukul 12 macam tu kot, aku dipanggil masuk ke satu bilik, ala-ala bilik menunggu untuk yang nak buat LASIK dan bilik rehat untuk yang dah selesai. Time aku masuk tu, ada 2-3 orang tunggu turn nak buat macam aku. Yang dah selesai dalam tiga orang kot. Masa ni baru terasa nervous yang amat dan dapat rasakan bunyi degup jantung aku tu memang kuat sesangat... Ke orang sebelah pun boleh dengar? Berperang dengan perasaan sendiri. Kat sini, kita disiapkan sebelum di bawa masuk ke bilik surgery. Bukan siap apapun, pakai baju sarung khas tu, penutup kepala, pastu duduk diam-diam mengenangkan nasib diri.. cuba membayangkan apa yang bakal dilalui kelak... Kecut perut ni memang tak hilang-hilang lagi... aku perlu ubat untuk menenangkan diri...so, minta ubat penenang dengan misi.... hehehhehe...taklah...  Baca la apa-apa ayat Quran apa yang patut untuk menenangkan jiwa/fikiran dan segala-galanya la...  Alhamdulillah, sangat-sangat membantu. So, kalau korang rasa berdebar masa tunggu tu, bacalah ayat Quran, mohon dipermudahkan semua. Aku set kan dalam kepala, operasi LASIK tu berjalan dengan lancar, dan aku dapat melihat dengan jelas lepas tu. Aku bayangkan yang positif dan baik-baik je.....

Pukul 12 lebih, aku dipanggil ke bilik surgery. Giliran aku sudah tiba.............. Arjuna hati dah menunggu kat luar bilik bercermin tu. Untuk pengetahuan, sesiapa yang menemani kita masa tu dibenarkan melihat operasi LASIK tu sepenuhnya daripada luar. Siap boleh tangkap gambar atau rakam video lagi melalui cermin dinding bilik tu. Aku tunggu di luar bilik tu sekejap sebab ada orang tengah buat LASIK kat dalam tu. So, nampak la sikit-sikit apa yang terjadi kat dalam tu...(tak berapa jelas sebab spek dah simpan sesiap dalam beg...hehehheh...).

Sekali lagi, orang tu pun keluar dengan senyuman gembira...again..good sign.....

Ok, kat dalam bilik surgery, kita akan diminta baring. Sebelum tu, kita diminta baca huruf kat papan "E" yang biasa kita jumpa kalau buat pemeriksaan mata. Sah-sah la tak nampak apa benda pun...kelabu asap semuanya...  Kemudiannya, nurse mekap siapkan bahagian muka pulak. Bersihkan muka, kelopak mata lepas tu letak tuala untuk tutup rambut dengan telinga. Titik ubat bius dalam mata....... Dan..lepas tu operasi pun bermula............ Prof Muhaya duduk di bahagian atas hujung kepala kita. Prof mulakan dengan membaca surah Al-Fatihah.

Di dalam ni mata kita akan "ditemukan" dengan dua buah mesin canggih, mesin pertama untuk buat corneal flap (flap cutting procedures). Melibatkan aktiviti hiris menghiris.....bunyi macam ngeri kannn...Jangan takut la...bukan pakai pisau pun...Semua aktiviti adalah tanpa pisau (bladeless). Operasi akan dimulakan dengan mata kanan yang telah disengkang dengan satu alat yang dapat elakkan mata daripada berkelip, sementara tu mata kiri ditutup dengan plaster. Sebelum buat LASIK ni, ada jugak aku fikir camana la nak tahan mata ni daripada nak berkelip kan, penat jugak nak jegil sepanjang prosedur. Hehehheh... Rupanya ada alat khas yang diketipkan kat mata...Bila dah pakai tu, kalau berkelip pun mata tak boleh tutup... Selesai mata kanan, prosedur yang sama diulang untuk mata kiri pulak. Kita perlu fokus pada titik lampu berwarna hijau sepanjang proses kat mesin ni.

Selesai tu, katil khas tempat baring tu akan dipusingkan ke mesin kedua pulak. Pesakit tak perlu bangun, baring je diam-diam kat situ. Di mesin kedua ni pulak, lapisan kornea mata dibentuk semula menggunakan laser. Kali ni, mata kita kena fokus pada titik lampu berwarna merah pulak. Masa ni, kita akan terbau hangit sekejap. Jangan bimbang gundah gulana, takda apa-apa yang terbakar. Tu adalah normal semasa laser. Dimulakan dengan mata kanan dan proses yang sama diulang untuk sebelah mata lagi. Yang ni pun sama, tak rasa apa-apa. Kita nampak cahaya, lepas tu nampak jari prof macam sapu-sapu kat mata kita.., tapi tak rasa apa-apapun...








Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Keseluruhan prosedur mengambil masa dalam 10-15 minit. Tapi prosedur mesin menyentuh mata kita hanya beberapa saat je. Sekejap sangat (tapi masa buat tu rasa macam alahai lamanya lah hai.....)...

Sepanjang prosedur tu berjalan, jiwa, hati dan fikiran kita akan diisi dengan pengisian rohani oleh Prof Muhaya di samping ditemani sayup-sayup cd alunan zikir terapi hafiz hamidun yang dipasang. Maknanya, kita dapat two in one la...Jiwa (spiritual) juga dirawat, di samping fizikal (mata).  

Sebaik je bangun dari katil khas tu, serta merta aku boleh baca huruf-huruf kat papan "E" tadi. Speechless...rasa nak menangis pun ada... Tak sangka, selama-lama ni aku bergantung hidup dengan spek, oh spek ku...ko la jantung hatiku....... tapi sekarang tak perlu lagi... Dan buat pertama kalinya jugak aku dapat menatap wajah kesayangan hamba, sang arjuna ku dengan jelas sejelasnya dari jarak sebegitu...rasa magic pun ada...

Ok, selepas LASIK, kita dibekalkan dengan empat jenis ubat, pain killer, 2 jenis ubat titis untuk digunakan dalam tempoh seminggu (vigamox dan maxidex) dan satu jenis ubat titis (vismed) untuk kegunaan sebulan. Ubat titis untuk sebulan tu bertindak seperti air mata palsu la..eye lubricant drop.....supaya mata tak kering...  Lepas LASIK memang mata kita akan rasa kering sikit terutama kalau duduk direct dengan aircond. Pain killer tu tak pakai pun...sebab memang tak rasa sakit langsung. Dalam tempoh beberapa jam  selepas LASIK, mata kita akan rasa pedih sikit, dan berair. Rasa macamana ek? Rasanya macam waktu kita kupas bawang tu kot... Don't worry, dalam tempoh beberapa jam (2-3 jam kebiasaannya) rasa pedih tu akan hilang. Titikkan je vismed tu.    

Selepas berehat dalam sejam lebih, kami terus bergerak balik. Sepanjang jalan tu aku sibuk membaca macam-macam tulisan yang ada kiri kanan jalan tu. Rasa begitu teruja. Perasaan yang terlalu sukar untuk digambarkan......  oh ya, Sebelum balik, kita kena set next appointment untuk post-LASIK.

muka happy......selesai suda...... Ni lebih kurang sejam lebih selepas LASIK. Spek hitam tu termasuk dalam pakej LASIK. So kalau sesapa datang nak buat LASIK, tak payah bimbang nak cari spek hitam, memang tersedia dah...

spek yang amat berjasa........
kenangan bersama Prof Muhaya, masa jumpa untuk post-LASIK hari tu...
Moga Allah merahmati dan memberkati kehidupan beliau.. Terima kasih Prof...  

Ok, tentang kosnya pulak. 
Macam biasa, kalau nakkan sesuatu yang amat bernilai, dah tentu ada harga yang perlu kita laburkan untuk tu....Tapi, apalah sangat harganya tu kalau nak dibandingkan dengan impak utama LASIK tu, nikmat penglihatan jelas yang kita perolehi tu...ternyata mengatasi pelaburan tu....berbaloi..memang berbaloi...

Ada dua pakej yang ditawarkan untuk LASIK iaitu premium LASIK rm6990 untuk yang berumur 40 tahun ke bawah dan laser blended vision rm7990 untuk mereka yang berumur 40 tahun ke atas. Tapi, biasanya kalau umur kita dah dekat-dekat 40 pun akan dinasihatkan untuk buat blended vision. Bergantung pada keputusan pemeriksaan mata dan pandangan doktor. Blended vision ni doktor akan buat untuk rabun jauh dan dekat sekali. Macam kes aku, aku dinasihatkan untuk buat blended vision sebab dah ada sign rabun dekat tu, walaupun ai mudah remaja lagi, lambat lagi nak umur 40....hehhehehe....


Kosnya diakui memang agak mahal..... Tapi, untuk sesuatu yang memang amat-amat kita inginkan, apa salahnya buat pelaburan sikit...tapi faedah/kesan yang kita perolehi amat besar..... 

Dari segi pantang larang. Pemakanan, memang takda pantang apapun, semua boleh makan. 
Cuma, tangan tu jangan gatal nak gosok-gosok mata bagai atau sentuh mata tu... ni untuk elak flap yang dibuat kat mata tu terlari... Dalam erti kata lain, jaga mata dari sebarang perbuatan yang boleh memudaratkan termasuk bila tidur tu jangan tertekan mata, pastu kena ingat jangan gosok masa tidur, kot la tak sedar kan...sesapa yang ada masalah tangan gatal tu, boleh la pakai pelindung mata ketika tidur... Do not rub or apply pressure to the eye..
Pastu kalau nak basuh rambut, pastikan syampu tak terkena mata. Kaedah yang digalakkan adalah basuh style salun rambut...yang memang basuh rambut saja tu.. Bila mandi pun, sabun (sabun muka/mandi) jangan terkena kat mata. Lindung mata dari terkena air bersabun. Jangan percik air kat mata.. Don't splash water into eyes or submerge them under water. Don't swim/dive for the first 2 months. Advisable avoid contact sports for the first 2 months. 

So, kepada yang berminat nak buat LASIK tapi agak takut, jangan bimbang, ia langsung tak menyakitkan... 

Kepada yang mata elok tu, bersyukur dan jagalah anugerah tu sebaik mungkin. Hargailah mata anda.... 

Sunday, 19 August 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Di kesempatan dan ruang yang ada ini, saya dan keluarga mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri kepada semua. Mohon ampun dan maaf segala salah dan silap. Moga Aidilfitri ini diraikan dengan penuh kesyukuran dan kebahagiaan bersama orang tersayang.

Friday, 17 August 2012

Catatan Pengalaman LASIK – 2

Bila hati dah nekad, langkah seterusnya pun dibuat...........

Aku memilih untuk buat LASIK dengan Prof Muhaya di Prince Court Medical Centre (PCMC). Kawan-kawan aku pernah buat dengan Prof Muhaya dan testimonial yang menyakinkan. Kosnya...hmmm...boleh tahan...... tapi apalah sangat duit tu kalau nak dibandingkan dengan nikmat penglihatan yang jelas terang benderang selepas tu. Apa salahnya melabur untuk dapatkan sesuatu yang berharga....

Apa itu Lasik Surgery? (Petikan wall fb Prof Muhaya)

Untuk mereka yang ingin bebas dari kacamata untuk melihat. Kaedah tanpa pisau Visumax femtosecond laser kanta lekap menyentuh mata pesakit hanya 30 saat. Tidak menyakitkan. Lasik hanya untuk mata yang sihat. Umur 18 tahun hingga 67 tahun sesuai jika mata sihat. Mata malas tidak sesuai. Pesakit kencing manis atau darah tinggi kalau retina sihat juga boleh buat lasik.

Ini hanya untuk mereka yang rabun jauh atau silau atau rabun jauh dan dekat bila umur lebih 40 tahun. Power paling tinggi 1400 dan paling rendah 75 telah dirawat. Rabun silau hingga 500 telah dilakukan. 
Pemakai contact lens perlu off contact lens seminggu sebelum dtg buat pemeriksaan. Pesakit sedar dan tidak merasa sakit langsung kerana ubat bius titik di letak. Prosidur dimulakan dgn Alfatihah dan zikir terapi diri oleh Hafiz Hamidun dipasang sentiasa memang menenangkan pesakit.
                                           ==============================

Langkah pertama, aku sms no hp yang diberi dalam fb Prof Muhaya. (Sila like fb Prof Muhaya, banyak ilmu di situ....). Respond yang sangat pantas diterima tak lama lepas tu. Bermula dengan sekadar pertanyaan LASIK buat ke masa bulan puasa ni...?"", selang dua hari seterusnya, aku sms semula untuk buat appointment untuk pemeriksaan mata (comprehensive eye screening)  nak tengok sesuai ke tak mata aku buat LASIK. Terus one lady called aku dan bagi tarikh 6 Ogos. Mula dengan sms pertanyaan tu sampai tarikh appointment tu semua tu berlaku dalam masa tiga hari saja.........!!!! Cepatkan........

Okay, sebelum kita boleh menjalani LASIK, kita kena jalani dulu comprehensive eye screening, mata kita akan diperiksa secara terperinci untuk pastikan sesuai ke tak untuk buat LASIK. Pemeriksaan tu semuanya menggunakan mesin yang canggih, hanya perlu tadah mata untuk diperiksa.... Sebelum hari pemeriksaan, sesiapa yang pakai contact lense, kena off lense seminggu sebelum tu. Yang pakai spek, takda masalah..... 

So, 6 Ogos tu bertemankan roommate merangkap soulmate, enche arjuna, pagi-pagi kami bertolak ke PCMC. Debar jugak....boleh ke mata aku ni buat LASIK......ye la..power kan tinggi.....kita berserah saja la pada yang Maha Esa...  

Appoinment pukul 9.30 pagi tapi tersampai awal sangat la pulak, 8.30 dah tercongok kat kaunter pendaftaran di tingkat 3, klinik mata. Over excited apa.... heheheh.... Lepas daftar, kena pergi LASIK Centre di aras yang sama tapi sebelah hujung blok. Selepas menunggu beberapa minit, aku dibawa masuk ke sebuah bilik yang ada beberapa mesin khusus untuk check mata... Tak salah, mesin pertama untuk check power mata dan sama ada mata kita penuhi kriteria-krietria tertentu untuk buat LASIK. Debar jugak bila nurse kata pemeriksaan seterusnya hanya akan dilakukan sekiranya aku melepasi pemeriksaan pertama tu. Alhamdulillah....lepas jugak.



                                                                   (sumber: google)

Lepas beberapa pemeriksaan kat situ, bergerak pulak ke klinik mata tempat pendaftaran tadi. Ada lagi beberapa jenis pemeriksaan mata kat sini. Sepatutnya pada hari yang sama aku akan dibawa jumpa pakar optometris kat situ, Mr Yap tapi kena tangguh hari lain sebab Mr Yap takda. Dah selesai semua pemeriksaan mata, duduk-duduk kat ruang menunggu, tunggu turn nak jumpa Prof Muhaya pulak. Tak sabar nak tau result macamna.....advisable or not untuk buat LASIK ni...

Keseluruhan proses ni makan setengah hari jugak... Ramai orang dan banyak mesin nak kena lalui.... Masa pemeriksaan mata di klinik mata, ubat akan dititik kat dalam mata untuk besarkan anak mata dan satu lagi tak ingat untuk apa. Ubat tu akan menyebabkan penglihatan kita jadi kabur dan nampak double vision. Mula tu aku heran jugak, eh apasal kelam je pemandangan ni sedangkan spek kat muka tu. Bila tanya nurse, oooo...rupanya memang tu common lepas titik ubat tadi....

Masa jumpa Prof Muhaya...kelu lidah nak berkata-kata..selama ni tengok dalam tv, suratkhabar je, sekarang ni dah ada depan mata... Menurutnya mata aku sihat dan mempunyai ketebalan yang cukup dan sesuai untuk diLASIKkan. Alhamdulillah... Katanya, fokus pada kesan selepas LASIK nanti yang mana aku akan melihat dengan jalas tanpa perlu pakai spek lagi...sentiasa berfikiran positif..... Prof Muhaya yang sangat baik dan sentiasa positif serta menitipkan kata-kata yang baik.... Sorry la takda gambar sebab aku masuk jumpa Prof Muhaya sensorang je...Padahal ada je kamera dan hp dalam beg. Tak terlintas langsung..Over excited dapat jumpa Prof Muhaya dan dah tentu over excited jugak bila dibagitau boleh buat LASIK......

Settle kat situ, berurusan dengan nurse pulak untuk tarikh LASIK. Aku diberi tarikh 10 Ogos untuk LASIK. Ada orang yang buat sehari selepas, terpulanglah macamana. Dalam pukul 3.30 kot, settle everything. Debar tunggu hari Jumaat pulak...

Thursday, 16 August 2012

Catatan pengalaman LASIK - 1

25 tahunnnnnn..............
Ye..............sudah 25 tahun......... umur? Heheheh.....tu umur dua tiga tahun lepas...hehehhe...

25 tahun aku pakai spek aka cermin mata.... Rabun, apa nak kata lagikan....aku dan cermin mata umpama bff.  Punyalah lama pakai spek....... boleh sambut jubli perak dah tu...hehheehehhe... Power pun kemain tinggi. Asal check je, mesti power bertambah..... Paling malas bila kena buat spek baru, sebabnya kosnya...mak aiiii..mahal benor...seribu paling kurang, walaupun aku pilih bingkai yang paling cikai sekali, sebab cermin tu itself makan duit banyak. Power tinggi so kena buat pakai kaca la, tak boleh plastik macam biasa tu, kalau tak lagi la terserlah ketebalan cermin tu. Kaca tu macam boleh reduce kan ketebalan tu la kiranya... Bukan aku cakap ek..ni orang kedai spek cakap.... Kenapa aku tak pakai contact lense? Pernah buat....tapi boleh bertahan beberapa hari je pakai...pedih dan sangat susah nak pakai dalam mata ni rasanya... aku dari segi penjagaan tu, takda masalah sebab aku memang teliti sikit bab bersih-bersih ni tapi tang nak pakai tu yang tak boleh blahhh.... Berapa kali praktis, tak jugak lepas-lepas. Pakai terbalik tu toksah cakap la.. Apakehal nya kalau tiap-tiap pagi ko kena ngadap cermin berjam-jam semata-mata nak pakai mata??? Isssh...tak boleh la...

Orang kata pakai spek ni pandai...ye ke camtu??? Kalau camtu, aku ni tergolong dalam kategori orang pandai la... Ke pepandai je buat mitos tu....hehehehheh....Dalam famili aku, hanya aku, Cain dan Ijat yang specky, selain Pak Haji.

Spek memang tak pernah lekang dari muka kecuali bila mandi dan tido. Selain tu memeng melekap je la. Aku ingat lagi, orang kedai spek tu kata kena pakai spek selalu baru boleh kurang power. Caittt.....tak pernah-pernah pun power spek aku turun. Menaik lagi ada la.... Tapi, tak kisah pun pakai spek sepanjang masa sebab "barulah nampak cerah dan jelas pemandangan..". Dah terlalu biasa pakai spek sampai kalau takda spek tu rasa macam tak lengkap je muka... Macam kita touch up bagai muka, tup-tup lupa nak pakai lipstik, camtu la lebih kurang. Dah lali dah dengar orang asyik sibuk duk tegur "eh tebalnya spek...", "kalau bukak spek, boleh nampak tak",bla..bla..bla....... Eh, of course la aku boleh nampak walaupun bukak spek tapi tak jelas la......

Disebabkan aku sayaanggggggg (sayang le sesangatkannnnn...) spek tu, dah umpama nyawa tu..... Aset terpenting yang apa-apahal, kena selamatkan dia dulu la...kekdahnya... Aku memang jaga spek sebaik-baiknyalah. Kaca, so penjagaannya lebih rumit.  Kalau orang lain mungkin sesuka hati je letak merata-rata, macam enche arjuna, bukak spek terus humban cam tu je... huiii..tak sayang harta...pastu melilau cari tak jumpa spek sebab tak ingat dah humban ke mana....manalah akhak ko ni tak bising.....
Aku tak...aku akan letak tempat elok yang confirm bebas daripada terjatuh dan sebagainya...... Aku jaga harta memang lain macam sikit.... 

Tapi....tu la....walau camna pun jaga dengan sepenuh hatinya, berapa kali jugak spek ter accident......

Mula-mula sekali accident masa zaman sekolah menengah, adik aku si choi tarik bingkai masa tengah main-main dengan dia. Natijahnya? Bingkai sebelah patah terus, tak boleh repair langsung. So kena beli cermin mata baru. Lepas tu, rekod bersih la walaupun bawak masuk air bagai, masih kekal selamat di situ...
Hujung-hujung ni, kerap pulak accident nya. Ada sekali tu, jatuh dalam bilik air....alkisahnya terbawak  sekali masuk dalam, so just letak atas rak toileteries tu, sekali sebaik je selesai, prakkk...terjatuh...mujur tak apa-apa...takut terpecah je.. tapi kena adjust sana sini la sebab alignment dah lari sikit...
Pastu bengkok pulak bila letak dalam poket jeans masa ambik air sembahyang.... Jenuh la nak betulkan posisi semula. Yang paling susah adalah nak betulkan alignment spek tu. Ehhh..ehhh..jangan memain ek..spek pun ada alignment tau... Masa kita buat spek tu, kedai tu dah set betul-betul spek kita tu ikut mata kan....itu sebab kepala tak pening masa pakai. Bila alignment sudah lariii... kepala pun pusing la pening oooo..... Yang paling latest, kepala atau lebih spesifik, muka terlanggar tiang khemah kenduri kawin sepupu aku kat ipoh. Entah camna, boleh terlanggar. Memang dah nampak tiang kat depan tu, pastu kepala berpaling kat sebelah jap tengok something, bila berpaling terus terlupa kata ada tiang depan tu. Apalagi, ke dalam la cermin mata. Sekali lagi alignment lari.... Berminggu jugak nak betulkan tapi memang obvious la bingkai bahagin depan tu dah bengkok sikit. 

Tapi kini, ALHAMDULILLAH...... AKU BOLEH MELIHAT DENGAN JELAS.....DAN PALING BEST TANPA BANTUAN SPEK ATAU CONTACT LENSE...........  
Bayangkan, selepas berpuluh tahun bergerak kemana-mana dan buat aktiviti perlukan bantuan spek, sekarang dah tak perlu lagi..... 

Aku telah pun selamat menjalani LASIK (kaedah pembedahan refraktif - pembetulan masalah penglihatan). Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar dan mudah. Semoga terus dipermudahkan selepas ni....

Apa tu LASIK?

LASIK or Lasik (laser-assisted in situ keratomileusis), commonly referred to simply as laser eye surgery, is a type of refractive surgery for correcting myopia, hyperopia, and astigmatism. LASIK is performed by ophthalmologists using a laser.


LASIK is similar to other surgical corrective procedures such as photorefractive keratectomy, PRK, (also called ASA, Advanced Surface Ablation) though it provides benefits such as faster patient recovery. Both LASIK and PRK represent advances over radial keratotomy in the surgical treatment of vision problems, and are thus viable alternatives to wearing corrective eyeglasses or contact lenses for many patients.
(sumber: http://www.drmuhaya.com)



Sebenarnya, dah lama aku fikirkan pasal LASIK tapi pelbagai perasaan bergejolak kat dalam merangkap belum bersedia. Bila arjunaku suruh buat spek baru, mesti aku akan ulang skrip sama je.. "tak payah, nanti nak buat LASIK". Mesti berbulu je dia...sebab status sama je, tak buat-buat pun...hehehehhe.... 

Pengalaman bersembang sendiri dengan tuan punya badan merangkap kawan yang pernah buat, membulatkan tekad lagi. Thanks Pn Sharifah & Noi, memberikan inspirasi. Pengalaman depa menguatkan lagi semangat aku. Tambah pulak, kos nya dah ready, duit elaun belajar dulu...hehehhe....

Menerusi  pengalaman kawan-kawan, kombinasi pengalaman orang lain melalui FB Prof Muhaya, menjadi panduan dan meningkatkan keyakinan juga keberanian...... Ye la, benda ni kan melibatkan mata...salah satu komponen penting badan kan... Setelah fikir masak-masak, so aku rasa dah tiba masanya.....

Wednesday, 15 August 2012

Nostalgia Kad Raya

Satu-satunya kad raya yang aku dapat so far tahun ni. Tak tau la kot ada jugak yang dipos ke rumah lama.. Jadilah dari takda kan..... One is better than nothing...betul tak...



Kalau dulu-dulu zaman belajar, bukan main meriah lagi aktiviti mengirim dan menerima kad raya. Macam-macam saiz dan design ada. Nak saiz kecik, saiz besar semua ada. Bajet ciput, beli je la kad raya yang kecik. Alah...saiz doesn't matter right...? Yang penting ingatan tulus ikhlas tukang bagi tu. Lagipun, mana ko nak? Masih dapat kad raya walau pun saiz cute je.... ataupun langsung tak dapat? 

Satu lagi ingat tak ayat ni, "pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas"..... kiranya ayat wajib kat dalam setiap kad. Nak kreatif lagi, tulis kat sampul.... Belum bukak lagi orang yang terima tu dah nampak, mulalah raba-raba poket carik duit nak beli kad raya untuk balas. Hahahahhaha....zaman sekarang ada ke orang tulis macam tu lagi? Klasik tu....

Kalau dulu, awal-awal Ramadhan dah sibuk borong kad raya, pastu memunggah buku-buku dalam almari mencari buku alamat yang hanya setahun sekali kita keluarkan. Segala mak nenek alamat ada dalam tu. Kalau hilang, nangis la nak retrieve balik semua alamat tu... Masa tu mana la nak cari handphone macam sekarang ni kan... Masa tu, bukan main rancak tulis alamat satu satu rakan taulan yang ada. Pas tu, hari-hari duk tunggu balasan kad raya tu.... Rasa seronok giler bila check peti surat ada kad raya untuk kita.... Bagai nak berteriak..."lihatlah dunia...aku dapat kad raya..." gila poyo.... Hahahahahha....

Pastu mana-mana stem yang boleh dipakai lagi, kita recycle. Kadang-kadang ada jugak stem yang tak kena cop so dah jimat kat situ, boleh tempek kat sampul kad raya lagik.... Kreatif maaa.....

Bila dekat-dekat nak raya, aktiviti menempek kad raya pun bermula. Disebabkan zaman remaja aku banyak dihabiskan kat kolej so aku tempek kat board depan meja tulis je la... Penuh satu board, Ala board kecik tu pasal boleh penuh.... Bila-bila study dan boring tu, boleh la baca kad tu satu-satu.... Lepas tu jiwang sensorang....hahahahah.... Ada jugak orang gantung kat ranting pokok buat jadi hiasan, selalunya kat ruang tamu rumah. Bukan ranting besar, kecik je. Takpun, gantung kat dinding..ikutlah kreativiti memasing...

Hmmm...tapi sekarang ni rasanya kemeriahan kad raya tu dah tak sehangat dan segah dulu. Dah hujung-hujung posa baru sibuk cari kad raya... Sibuk cari stem. Sibuk cari buku alamat yang sampai sudah dicari tak jumpa.......

Sebenarnya, budaya kad raya ni masih ada lagi. Tapi bentuk lebih moden,kekdah nya. Kad raya sekarang ni dah canggih, secara elektronik atau maya je. Hanya boleh dibaca, didengar kalau ada lagu raya tapi tak boleh dipegang secara real macam dulu-dulu. So, tak boleh la nak tempek-tempek kat board atau gantung kat ranting pokok hiasan kat ruang tamu sambil minum sirap makan kuih raya boleh belek kad raya yang bergantungan tu.....

Tak tau, adakah masa anak-anak kita bila besar nanti wujud ke tak lagi kad raya "original" yang boleh baca, dengar dan pegang...? 
Tapi tak mustahil ada lagi sebab hidup ni kan macam roda, berputar je. Macam fesyen....yang dulu-dulu punya style boleh keluar balik popular semula..... So, kita tunggu dan lihat... 
Sementara masih ada kad raya original ni, marilah kita kelebek sepuasnya.......
Kepada yang tak dapat kad raya tu, janganlah sedih....Pegi je la beli pastu pos kat diri sendiri..... Bukan orang tau pun kannnnnn...........hahahhahahah....

Thursday, 9 August 2012

Riang ria bersama


Ni koleksi gambar Nurin hana dengan sepupu-sepupunya belah famili aku. Baru ada 2 orang je plus sorang lagi bulan September depan. Walaupun, bilangannya sikit tapi tahap riuh nya boleh tahan jugak.....nak-nak kalau ada budak kurus kecik molek tu, Syafiq... He will conquer everything. Konsepnya, mainanmu mainanku jua dan mainanku tetap mainanku jua.... Badan sangat kecik tapi akal sangat besar.... Kalau lari, laju betul sebab badannya ringan. Sangat-sangat aktif sampaikan kalau pegi makan kat luar boleh tak kenyang mak dengan apaknya sebab mana nak makan, mana nak melilau mata tengok dia berlari ke sana sini.....

Yang sorang lagi, Faris yang bakal dapat adik insyaallah bulan september ni. Badan lebih besar daripada Syafiq walaupun lebih muda. Kalau gandingkan depa berdua, mesti orang akan ingat Faris abang dan Syafiq adalah adik... Baru dapat mulut, so asyik nak pot pet pot pet...cakap ambik tang yang hujung-hujung je... Kalau panggil Nurin hana, panggil "Na..." je....walaupun kita puas ajar panggil kakak.... Tak kisah berkongsi barang dengan orang. Tu pasal kalau boleh semua mainan dalam biliknya nak dikeluarkan...sampai kena control. Kalau tak, maka berlakulah perebutan secara besar-besaran antara tuan punya mainan dengan tukang pinjam yang berperilaku seolah-olah mainan tu sendiri punya....hehehehheheee...

Nurin hana walaupun belum ada adik tapi ada la ciri-ciri kekakakan tu..... Boleh la harap untuk main sama-sama dan buat riuh secara berjemaah.....Kengkadang kena buli dengan adik-adiknya ni, terutama dak Syafiq sebab dia main kasar sikit, sedangkan akaknya tu lemah lembut gemalai bak putri. Apapun, depa semua ni buah hati pengarang jantung pak aji dengan mak aji ni aka atuk dengan opah.

Belah famili enche arjuna laaaagiiiii ramai, ada 6 orang plus Nurn hana jadi 7. Just imagine bila reramai berkumpul kat rumah nenek Mori, macam nak pecah rumah dibuatnya...padahal baru 7 orang je tu..... The main player is abang Syakir... Semua nak pegang, nak sentuh..pendekata pantang lalu la, mesti tangan pun jalan sama jugak..... Sangat lasak but the funny thing is......dia suka merajuk. Pantang kena tegur, mesti tarik muka dan bongkokkan badan ala-ala longlai....so cute.....this boy arrr...banyak akal... Dan satu lagi, takut dengan bunyi mercun dan jugak bunga api. So, musim-musim ramadhan dan raya ni, semua orang sibuk main bunga api, dia akan jadi penonton setia saja...tak berani langsung nak pegang ataupun datang dekat......

Aku rasa, Syafiq kalau Syakir memang sesuaiiiii sesangat.... Nama pun dah dekat-dekat tu. Mesti runtuh rumah dibuat dek budak dua orang tu...hehehehheh... 

Harapnya depa semua kekal berkasih sayang sehingga hujung nyawa..... Iyalah, kadang-kadang kemesraan tu hanya wujud masa kecik je, bila memasing dah besar, dah jadi orang asing....

Friday, 3 August 2012

Air Gas dan Berat Badan

Ada sesapa nak kurus????
Ha.....Mari.....mari....mampir ke depan.... tengok dulu...tak beli tak pa....tapi ini barang banyak bagussss.....tak rugi kalau beli.....ramai orang dah dah guna....kesan memang superbbb.......
Amacam??? Ada minat????
ehhh...ehhh....ehhh...takda la.....
Bukan nak promote barang la.......


Ni hah...nak share satu artikel dari Utusan Malaysia. Patut dibaca terutama kepada penggemar-penggemar air berkarbonat atau nama glamernya, air gas.... Nak-nak musim raya tak lama lagi ni kan...boleh dikatakan hampir semua rumah duk jamu air gas ni......... pegi berziarah rumah orang tengah-tengnah panas terik tu, tuan rumah offer air gas warna hijau, oren, putih, merah, macam-macam color la...pastu diletak ais pulak tu...hmmm...nyaman..sejuk je bila masuk tekak kannn.....tak cukup segelas, tambah lagik....hehehehehheh.... Masa minum memang best....enak bangat...tapi kesannya.....???? Mujur aku dah pencen minum segala jenis air gas ni...

Air gas punca berat badan naik

LONDON 1 Ogos - Saintis biologi, Doktor Hans-Peter Kubis yang membuat kajian mengenai kesan minuman ringan kepada manusia mendapati, minuman berkarbonat boleh menghasilkan keputusan yang sangat mengejutkan. Malah beliau percaya keputusan yang diperolehnya itu akan menyebabkan mereka yang gemar minuman berkarbonat tidak akan menyentuhnya lagi.


Menurut kajian Kubis, walaupun hanya meminum minuman ringan dengan jumlah yang sedikit iaitu satu tin sehari atau dua tin seminggu, ia tetap akan mengubah tahap metabolisme yang akhirnya akan menyebabkan berat badan bertambah.


Bagi kanak-kanak pula, minuman ringan akan menyebabkan ketagihan dan mengubah nafsu makan mereka kepada makanan ringan.


Kajian itu turut mendapati, meminum minuman berkabonat setiap hari juga boleh menyebabkan peningkatan berat badan dan masalah penyakit dalam jangka panjang.


Penyelidikan oleh Universiti Bangor itu yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan Eropah menyatakan, minuman ringan sebenarnya mengubah kadar metabolisme, di mana otot menggunakan gula untuk tenaga berbanding lemak.


Kajian itu mendapati, cecair gula menyebabkan gen di bahagian otot berubah fungsi dan ia mungkin berkekalan.


Menurut penyelidikan itu, minuman berkarbonat bukan sahaja menyebabkan berat badan meningkat, tetapi juga menyebabkan tahap metabolisme menjadi tidak efisien dan kurang berupaya menahan peningkatan gula dalam darah.


"Keadaan ini seterusnya akan meningkatkan risiko mengidap diabetis tahap dua," kata Kubis yang merupakan saintis dan pakar pemakanan yang mengetuai penyelidikan itu.
Sebenarnya, penyelidikan itu adalah untuk kajian terbaru mengenai amaran bahaya minuman berkarbonat dan kaitannya dengan penyakit serius. - AGENSI


(sumber: Utusan Malaysia 02/08/2012)

So? Takut tak...??? Takut tak..???? Tepuk dada, tanyalah hati..... ^___^