Friday, 22 February 2013

Mudah Lupa? Ni Dia Tips Menguatkan Daya Ingatan

Hahahhaha....macam biskut kan...kejap ada...kejap takda....
Lama blog tak ber update... kesian...terabai sudah...

Ok, hari ni 22 Februari 2013, nak berkongsi sedikit knowledge sharing tentang cara-cara nak elak kita ni mudah lupa........
Almaklum la....sejak umur dah masuk late 20s ni....hehehheh...propa sungguh..... Tapi, betul la kan...makin meningkat umur, kesihatan tu kena la jaga lebih sikit, jaga makankan... Bila umur dah makin naik ni (ada ke umur makin turun???? heheheh...), memang diakui la ingatan pelan-pelan jadi slow la sikit... Zaman muda remaja dulu, kalau baca buku, sekali je boleh ingat semua point penting. La ni, hmmm...hazabedah sekali, nak ingat point muka pertama pun payah... Situasi ni memang paling terasa masa aku sambung belajar3-4 tahun lepas... seksanya nak ingat dan faham bila baca buku... ambil masa nak ingat.... So, moral of the story, adik-adik kat luar sana, masa tengah bergetah otak bersinar-sinar neuron-neuron otak tengah ligat tu, sila-silalah belajar ye bila berpeluang tu... jangan bila umur dah naik, baru sibuk...... Bulehhhh...tapi kena keje keras extra sikit la...

Pernah tak, satu hari kita dah fikir dah apa nak buat, alih-alih bila tiba masanya, eh, apa tadi yang aku kena buat? Aku kadang-kadang dah plan baik punya ambik sesuatu, bila sampaikan tempat tu, tiba-tiba blur..apa nak buat...apa nak ambik. rasanya nak buat sesuatu kat sini tadi. puas la fikir tapi tak ingat jugak........ sedangkan tadi dah terfikir dah apa bendanya yang kita nak buat nanti.... #lupa..

Kalau dulu-dulu, pelupa ni dikaitkan dengan orang-orang yang dah berumur je. Tapi sekarang ni orang muda pun ramai dah lemah ingatan atau mudah lupa. Orang tua-tua kata sebab banyak minum/makan makanan dan minuman ada semut....

Sumber: Berita Harian, 14 Februari 2013
Ada 12 makanan yang dikatakan mampu meransang dan menguatkan daya ingatan kita:


Apa ni anak-anak? Ye...sayur popeye....aka sayur bayam.... Dulu kecik-kecik, mak selalu cakap, kalau nak kuat macam popeye, kena makan sayur bayam... Ooo...rupanya, bayam ni pun boleh kuatkan daya ingatan.... Rugi pulak sekarang ni takda kartun popeye kat tv kan...kalau tak lagi senang kerja mak-mak nak suruh anak-anak memasing makan sayur.... Ye la, sapa tak nak kuat kan......

Hari tu masa cuti-cuti Malaysia, kat legoland, ada seorang budak ni nak main satu game tu tapi tak boleh sebab tak cukup tinggi. Tau apa mak dia kata kat anaknya, "tu la, ibu suruh makan sayur tak mo, sebab tu la tak tinggi"..... hehehehe....

Ok, dikatakan, bayam yang diambil tiga kali sehari boleh mengembali dan menajamkan ingatan kita. Pasai apa, daunnya yang warna gelap tu mempunyai kandungan mineral dan vitamin (E dan K) yang tinggi.


Sungguh mengujakan sekali warnanya... yummyyyyy.... Buah beri juga termasuk dalam senarai makanan yang boleh membantu menguatkan fungsi otak kita. Semua jenis beri, termasuk strawberi, beri hitam, rasberi, kranberi, beri biru, ceri.

Ha....yang ni mesti ramai tahu, elok untuk otak kita. Makan kismis bagus. Boleh je sama ada makan begitu saja atau dimasukkan dalam masakan, macam nasi minyak kan ada kismis. Ikut selera masing-masing. Dikatakan terdapat zat besi dalam kismis, yang membina darah memastikan bekalan oksigen yang cukup disalurkan ke otak. Bila oksigen kurang, nanti kita cepat mengantuk, lembap, pelupa atau lemah dalam berfikir. Tu pasal kanak-kanak digalakkan makan kismis untuk daya ingatan yang kuat.  


ohhh...yang ni sedap ni kalau letak banyak-banyak dalam masakan. Rasa berangin je nanti.
Halia dikatakan bagus untuk mengatasi masalah lupa dan alpa. Boleh dimakan mentah sebagai ulam atau letak dalam masakan. Selain itu, bagus jugak untuk merawat pening kepala, sakit perut, batuk ataupun gatal-gatal. Nak tau macamana kekdahnya, sila-silalah google ye.... 

Ini kacang merah. Kalau makan pau, suka pau kacang merah...sedappp.... Errkkk.. teringin pulak nak makan pau yik mun...dulu ada jual kat petronas p9, tak pasti pulak sekarang ada lagik ke tidak. Dah lama tak tengok. Kacang merah mengandungi vitamin B1 yang diperlukan untuk otak terutama bagi proses sintesis asetilkolina mempengeruhi ingatan dan kekurangannya. 


Telur bermanfaat menambah kekuatan otak sebab ia lengkap dengan segala protein, mineral, vitamin, kalsium, kuprum, magnesium, fosforus, kalium, sulfur, natrium, klorin, zat besi, air dan bahan aktif tambahan. Huh, banyak tu zatnya.... Tu belum campur tang kuning telur. Bahagian kuningnya pula mengandungi banyak zat (kolin) yang membantu perkembangan memori dan daya ingatan serta boleh mengatasi masalah lemah tenaga batin fizikal dan minda.


Madu itu manis...............
Madu hat yang makan tu la....bukan madu bermadu tu.....hehehhe....
Ia sangat berkhasiat, ada macam-macam jenis vitamin, mineral, protein, antiseptik, enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan minda. Nampaknya kena mula makan balik madu ni...Dah lama betul tinggal. Lepas ni dengan Nurin hana, dengan sugar hubby, semua kena makan ni. Masa Nurin hana kecik-kecik, tiap-tiap hari bagi dia makan madu, supaya antibody badannya kuat. Tak tau appasal berhenti bagi dah...Hmmmm...

Madu ni jugak ada pelbagai zat galian macam kalisum, sulfur, fosforus dan lain-lain yang baik untuk kesihatan fizikal dan mental. Dikatakan juga madu boleh merawat penyakit mental, hindarkan kepenatan otak bekerja.
Disyorkan minum 2 sudu teh madu pada pagi dan malam atau dimasukkan dalam minuman.

Sapa suka salmon, angkat tangan.......!!!! Selepas ni, korang boleh teruskan makan dan sesiapa yang tak suka boleh cuba-cuba makan. Sebabnya, ikan salmon berlemak dikatakan makanan berkhasiat untuk otak kerana kaya lemak omega 3 DHA dan EPA. Penting untuk meransang pertumbuhan dan perkembnagan fungsi otak.

Penggemar coklat boleh senyum lebar lepas ni.... Ya...makanan kesukaan ramai ni banyak kelebihannya. Kandungan aktioksidanya meransang aliran darah ke otak. Dan ini membolehkan otak lebih berfungsi menerima data. Kandungan kafein yang ada dalam coklat pula akan menajamkan minda. Disyorkan amal sekurang-kurangnya satu pertiga auns sehari.   

Dua jenis nutrisi ini iaitu susu dan yogurt penting bagi pertumubuhan jaringan otak, neurotransmitter dan enzim sebab makana daripada produk susu mengadungi protein dan vitamin B yang tinggi. Kedua-duanya mengadungi protein dan karbohidrat yang bertukar sebagai sumber tenaga bagi keperluan otak. 

Kedua-duanya juga, membantu menajamkan ingatan, bekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semulajadi iaitu keju, lemak dan air, yang bagus untuk meransang pertumbuhan badan dan otak.Disyorkan sekurang-kurangnya minum segelas susus pagi dan malam kerana khasiat untuk kesihatan umum.

Oat, makanan kegemaran ketika bersahur di bulan puasa. Makan oat boleh bantu kita rasa lebih kenyang. Ok, oat sebenarnya kaya dengan sumber vitamin E, B dan potassium, omega 3, folat dan kalsium yang berupaya menyediakan tenaga atau bahan bakar untuk keperluan otak. Oat mengandungi serat yang membantu otak berfungsi dengan baik.

6 comments:

  1. THANK u abang ,..

    bang nk Tanya ckit ,, .. abang ade x makanan | minuman mengurangkan daya ingatan .. :D

    itu je, thanks

    ReplyDelete
  2. thanks for your info .

    ReplyDelete
  3. kalau taknak mudah lupa jangan tengok porno dan benda2 tak baik. tu je petua dia

    ReplyDelete
  4. tq for sharing , jom singgah di blog saya dorajimi.blogspot.com dapatkan tips kesihatan&kecantikan untuk lelaki/perempuan/anak-anak

    ReplyDelete