Wednesday, 5 May 2010

Wanita cantik bawa penyakit????

Assalamualaikum.
Hari ni dalam satu artikel di Harian Metro menyentuh tentang 'Wanita Cantik Bawa Penyakit'. Ni artikelnya:
Menemui wanita cantik adalah tidak baik untuk kesihatan anda. Menurut kajian saintis Universiti Valencia, dengan hanya lima minit bersama dengan seorang wanita jelita boleh meningkatkan paras kortisol, hormon stres tubuh. Kesan itu meningkat di kalangan lelaki yang percaya wanita berkenaan bukan setaraf mereka. Kortisol dihasilkan oleh tubuh di bawah tekanan fizikal dan psikologi dan dikaitkan dengan penyakit jantung.
Penyelidik menguji 84 pelajar lelaki dengan meminta setiap seorang daripada mereka duduk dalam bilik dan menyelesaikan teka-teki Sudoku. Dua orang asing, seorang lelaki dan seorang wanita juga berada di bilik yang sama. Apabila wanita berkenaan meninggalkan bilik dan responden hanya tinggal bersama lelaki asing itu, tahap tekanannya tidak meningkat. Bagaimanapun, apabila responden hanya berdua dengan wanita asing itu, tahap kortisol mereka meningkat.
Penyelidik merumuskan: “Dalam kajian ini, kami menganggap, bagi kebanyakan lelaki, kehadiran wanita jelita mungkin mencetuskan persepsi bahawa terdapat peluang untuk berkenalan.
Walaupun sebahagian lelaki mungkin mengelak menemui wanita jelita kerana beranggapan mereka tidak setaraf, majoriti akan berasa bimbang serentak dengan tindak balas hormon.
Kajian ini menunjukkan paras kortisol lelaki meningkat selepas pendedahan sosial lima minit dengan wanita muda dan jelita. Kortisol boleh memberi kesan positif jika dosnya kecil. Tetapi jika parasnya meningkat begitu tinggi, ia boleh memburukkan kesihatan seperti menyebabkan sakit jantung, kencing manis, darah tinggi dan mati pucuk. - Agensi

Hmm...kalau ikutkan kajian tu, maknanya kaum lelaki tak bolehlah jumpa wanita-wanita cantik ni...nanti jatuh sakit...hah..hah....
Bukankah semua orang dilahirkan cantik? Yang membezakan hanya pandangan mata seseorang tu....:)

No comments:

Post a Comment