Monday, 9 August 2010

CHERATING - Hari Ke-2

Hari ke-2 di Cherating,maka bermula le kursus teambuilding. Memasing kena menyarung pakaian sukan. Ini bermakna, hari ni secara rasminya saya merasmikan kasut sukan yang baru dibeli sebelum ni. Kasut lama dah tertanggal tapak...heh..heh...Rasa cun terlebih pulak dengan kasut baru ni..heh..heh...(unsur-unsur riak ada di situ...heh..heh...)
apa-apa halpun, kena senaman dulu...tarik nafas...lepas....


Ada beberapa aktiviti diadakan hari ke-2 tu:
1) Ice-breaking.
Lepas pembahagian kumpulan dibuat, setiap peserta diberi satu borang yang mengandungi beberapa ciri-ciri personaliti seperti "tidak merokok, suka main bola, etc", dan peserta dikehendaki mendapatkan tandatangan orang yang mempunyai ciri-ciri yang dinyatakan dalam borang tadi. Seorang hanya boleh tandatangan pada satu ciri saja dalam satu-satu borang.
Memang kelakar la masa mencari tandatangan tu. Kena pergi tanya setiap seorang. Siap ada "ngelat" lagi, tolong tandatangan walau ciri tu tak da, heh..heh.....Siap kita boleh minta tengok setiap ciri tu dan just tandatangan salah satu mana-mana ciri yang kena mengena. Memang havoc masa tu....
Finally, hanya ada 4 peserta berjaya mendapatkan tandatangan terbanyak. Diorang dipanggil ke depan. Heh..heh..masa ni la pecah rahsia, kita tak tahu pun sapa yang turunkan tandatangan pada  borang tu....just minta je...Bila ditanya oleh trainer, tak dapat jawab...heh..heh...
hingar bingar....mcm pasar....memasing bertungkus lumus penuhkan senarai...
2) Persembahan "cheer" kumpulan.
Setiap kumpulan kena bagi nama pada kumpulan masing-masing, siap dengan "cheer" sekali. So, masing-masing "berlumus-tungkus" (pinjam kata-kata trainer....perkataan yang menggantikan bertumus-lungkus...). WakaWaka...itulah nama kumpulan saya. Inspirasi dari lagu Shakira tu....

Yeeahh...waka..waka....is coming....

Macam-macam aksi boleh dilihat masa buat "cheer" tu....Fun....
Rasanya yang paling best, group Datuk....siap dia melompat lagi, pastu sebut ala-ala rap bahasa tamil...macam nak pecah perut kitorang tengok....

3) "Search".
Ni aktiviti mencari barang. Setiap kumpulan diberi senarai barang-barang yang perlu dicari  dan semua barang-barang tu ada markahnya. "Tayar", "bunga warna merah", "ikan hidup", etc...
Bila hon bunyi je, masing-masing bertempiaran lari. Ye la, semua nak menangkan...
Bagi memudahkan pencarian, group kitorang buat pengagihan barang, masing-masing cari 2 barang je. Saya ditugaskan cari bunga warna merah dengan bantal. Bantal, rembat kat bilik anak buah. Bunga warna merah, petik kat tepi bilik. Bunga kertas. Pastu, nampak sorang group mate masih mencari helmet. So, tolonglah cari sekali. Ke hulu ke hilir kitorang cari dan tanya staff Legend tu. Masalahnya, parking motor jauh giless dari lobi. Nak markah lebih punya pasal, redah je la. Sampai-sampai parking tu, nampak satu helmet atas motor. Tuannya tak nampak pulak batang hidungnya. Terdesak punya pasal, kitorang "pinjam" je la dulu...heh..heh...Mau naik angin tuannya kalau datang-datang tengok helmet dah lenyap...heh..heh... Habis aktiviti, kitorang pulangkan semula. Nasib baik tuannya tak mencari lagik...heh..heh...Kalau tak haru....


ni le list barang yang kena cari tu....

Habis masa, group memasing giat mngira markah setiap barang. Syarat telah diberi yg markah kena 85 ke atas. Group kitorang yang ke2 tertinggi. But then, trainer check detail setiap barang, masa ni la, group markah tertinggi terus drop ke tangga ke berapa tah....Salah satu barangnya "tepung maruku",didapati palsu....bukan palsu camna, "tepung maruku" tu hanya  ada dalam bentuk perkataan je, kreatif tak kreatifnya diorang, kertas A4 tu ditulisnya perkataan "tepung maruku"...Untuk barang "sabun May" pun, diorang ambik sabun dalam bilik hotel, pastu ukir "May" atas tu...Oooo...nak ngelat yer.....terbongkar sudah....heh..heh...Tapi, tu menunjukkan betapa kreatifnya diorang....heh..heh...

4) Machine
berlakon ala-ala piston kereta....jgn tanya lebih2, saya pun tak tau menatang apa piston tu...
Setiap kumpulan kena berlakon sebagai machine.

5) Explore Race
Aktiviti berlari lagi.....lari dan lari.....
Sebelum group diberi sampul clue, kena jawab beberapa soalan dulu. Adeiii..susahnya soalan tu semua. Sapa yang dapat siapkan cepat, dapat clue dulu dan boleh lari dulu. Terkial-kial la group kitorang nak menyelesaikan soalan tu semua...siap tanya trainer, apa jawapannya...heh..heh..Finally, ktorang jadi group ke-5 berlepas, daripada 7 group.


tengah lari-lari tu, berenti jap, posing skit..heh..heh...depan tu akak p.a bos besar, kak gi, & dia baik...
Memusing-musing semua orang, ke depan ke belakang hotel. Kelihatannya semua orang begitu teruja dan bersemangat sekali....
Setaip clue saling berkait dan akan merungkaikan jawapan kepada barang yang dicari. Clue yang terkumpul berbunyi begini:
1) Harganya murah.
2) Tua muda sukakannya.
3) Mudah didapati.
4) Bermula dengan huruf "T".
5) Ada pelbagai perasa.
6) etc....
Korang rasa apa?
.
.
.
.
.
.
.
.

waka waka yang happening.....twisties tu la yang dicari....dan juga hadiah kemenangan....
Itu aktiviti saya sepanjang siang. Apa pulak aktiviti 2 kesayangan yang ditinggalkan kat bilik?
Ye....swimming..and swimming..and swimming...and swimming.........sampai tukar color....kerentungan melanda 2 kesayangan hamba itu....

2 comments:

  1. mas..bestnya berkerja and berjalan2...

    ReplyDelete
  2. best jugak..
    hilang tension sekejap..heh..heh..

    ReplyDelete