Assalamualaikum.
Korang tau tak dawai kokot? Ala...ubat stapler tu...besi yang kita letak dalam stapler sebelum boleh digunakan. Hari tu nyaris tak tertelan dawai kokot tu. Sedang enak mengunyah sotong bakar tetiba terasa ada benda tajam mencucuk di daging gusi gigi. Eh, manalah pulak datangnya benda keras dalam sotong ni. Tak terfikirlah yang benda tu dawai kokot. Nasib baiklah tercangkuk kat daging gusi. Kalau tak, selamatlah dalam perut. Sampai hari ni, masih terasa bisa sikit kat bahagian daging gusi yang tercucuk dawai kokot tu. Nak kunyah makanan pun terpaksa berhati-hati..sudahlah gigi yang sebelah lagi dah memang problem. Hilang sekejap nikmat makan..hah..hah...
Tak paham sebenarnya, apa fungsi dawai kokot tu dekat sotong tu. Sotong kering tu dah dibasuh bersih-bersih sebelum dibakar. Tak perasan kata ada dawai kokot kat badannya. Itulah, kengkadang orang meniaga ni fikirkan nak untung je, tanpa fikirkan keselamatan orang lain. Sabagai contoh, kuih pulut panggang, yang dibalut dengan daun tu. Kalau dulu-dulu diorang gunakan lidi untuk sematkan hujung daun tu. Tapi, sekarang ni rata-rata gunakan stapler dengan dawai kokot. Memanglah senang, tapi kan ke bahaya kalau termakan dawai kokot tu. Nak mudah pun, berpada-padalah sikit. Adakalanya, cara tradisi tu lebih baik daripada cara moden. Amatlah disyorkan kepada semua peniaga, janganlah gunakan dawai kokot semasa penyediaan pembungkusan kuih-muih atau makanan anda. Kalau kita yang dewasa ni pun boleh terlepas pandang dawai kokot tu, cuba bayangkan anak-anak kecil yang bila dapat makanan tu terus nak masuk mulut, tanpa tengok kiri kanan dah.....kes naya tu…
weh...bahaya tu. mujur takdak apa2.
ReplyDeleteisk isk...awat la boleh jadi lagu tu...Alhamdulillah tak apa2...
ReplyDeleteica & syahida: tu la..mujur tak tertelan..kalau tak..spital la jawabnya..heh..heh..
ReplyDelete