Sunday, 25 April 2010

PANDUAN MEMBELI TILAM


Assalamualaikum.
Hmmm......sejuknya kat sini. Alangkah bestnya kalau dapat menghamparkan badan atas tilam, alangkah bestnya.....Stop! Jangan harap, sekarang ni kat office ye. Ok, rata-rata kat rumah sekarang ni semua orang tidur gunakan tilam. Tilam tebal, tilam nipis. Jangan tak tau, kita menghabiskan kira-kira 1/3 daripada kehidupan kita dengan tidur. Untuk tidur yang lebih enak...semestinya tidur atas tilam yang paling best, yang boleh membuatkan kita tidur berjam-jam sampaikan alarm jam berbunyi pun tak dengar..heh..heh....
Tapi, kita tau tak yang tilam ni sebenarnya memainkan peranan penting pada kesihatan tulang belakang, ia akan menyokong belakang kita bila berbaring. Honestly, saya tak pernahlah tau benda ni..heh..heh...Beli tilam setakat  beli je. Rembat je mana yang salesman/girl tu syorkan selain kita testing-testing landing atasnya. Rupa-rupanya, sokongan yang teruk akan menyebabkan kita kekejangan otot malah sakit leher dan belakang. Hmmmm....padanlah selalu sakit belakang bila bangun tidur... Kena beli tilam baru ni....hahh..hah.......
Satu artikel ni menyatakan, tilam yang baik dapat mengekalkan kedudukan lengkuangan tulang belakangapabila baring. Ia juga mampu memberi tekanan sama rata ke atas tubuh badan, membantu pengaliran darah, mengurangkan pergerakan badan dan meningkatkan kualiti tidur. Artikel ni juga menyebut bahawa tilam yang baik adalah tilam yang di antara lembut dan keras.
Ok, sekarang dah tau, kena pilih tilam yang tak terlalu lembut, tak terlalu keras. Tapi, nak beli yang jenis spring atau berbusa (foam). Ingat tak kalau kita pergi kedai beli tilam, nanti salesman/girl tu akan bagitau kita tilam ni tilam spring, tilam tu tilam foam. Rupa nampak macam samakan, tapi cuba korang test duduk atasnya, memang lain...Tilam spring megandungi lapisan gelung keluli di antara penebat dan pad. Gelung-gelun tu akan memberi tekanan untuk menyeimbangkan berat badan yang mana ia kaan mewujudkan titik-titik tekanan di bahagian tengkorak, tulang belakang, tulang bau dan tumit. Kemampatan dan ketahanan tilam jenis ni bergantung pada ketebalan dawai dan jumlah gelung. Ini bermkana legi banyak gelung, lagi banyaklah sokongan. So, janganlah beli tilam yang mempunyai gelung yang sikit. Manakala tilam berbusa (foam) dibuat daripada ‘polyurethane foam’, supaya kontor kepada keseluruhan badan. Dibuat daripada tahap kepejalan berbeza, tapi yang tak bestnya tilam ni tidak mempunyai pengaliran udara yang baik so akan menyebabkan rasa panas dan berpeluh masa tidur, unless bilik korang ada aircond atau pengaliran udara yang baik, should be no problem  If not, tilam berspring lebih disyorkan sebab ia lebih sejuk.
Selain tu juga, untuk pasangan suami isteri, tak salah kalau kita melabur membeli tilam yang bersaiz besar @ king size. So, takdalah sempit dan tersiku hubby/wife masa tidur. Al-maklumlah, bila tidur mana kita sedarkan. Sedar-sedar je, cik abe/adik kat sebelah mengeluh kesakitan kena siku dek kita..hah..hah.....Belum tambah lagi kalau anak kecil kita pun tumpang tidur sekatil dengan kita, lagilah sendat jadinya. Nak bergerak pun payah. Berebut space pula.....anaklah untung, kita mesti beralah punya, bagi dia lebih banyak space, so parent nya, sorang sipi kat hujung sebelah kanan katil, sorang lagi sipi kat hujung sebelah kiri katil, huhh...huh.....
Bila dah ada tilam tu, janganlah pula ingat yang life nya long lasting. Tilam pun macam kita jugak, ada expired date nya..hah..hah.....Tilam akan hilang sokongan an kepadatan selepas beberapa tahun. Biasanya purata hayat tilam 10 tahun. Selain tu, macamana kita nak tau bila masanya kita kena tukar tilam baru? Antaranya rasa sakit ketika bangun pagi atau kekejangan, gelisah ketika tidur, dapat tidur yang lebih baik @ lena di tempat lain dan tilam mengendur @ terdapat ketulan dalam tilam.
Ingat ye.....bila nakbeli tilam baru, pastikan kita cubanya dengan betul, baring pada tilam denga kedudukan normal masa tidur. Selama ni kalau beli tilam, just duduk-duduk je atas tilam tu, tak tergamaklah nak landing atas tu....bukan apa, segan kat orang kedai tu...Tapi, lepas ni, kena jugaklah..hah...hah.....Tapi, janganlah pula, landing bagai nak rak, sampai tetidur pula. Paling haru, tak jadi beli...Korang tengoklah muka orang kedai tu nanti...hah..hah....
Apsal story pasal tilam? Sebabnya en hubby dah plan nak beli tilam baru...la..la..la...so, ni kiranya satu panduan merangkap motovasi untuknyalah......:))

7 comments:

  1. thanks for the tips..salam kenal.jom tukar2 blog link list

    ReplyDelete
  2. good info.. memang ngah cari info pasal tilam.
    supermommy2u.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. setuju dgn mr admin. hehe

    ReplyDelete
  4. saya jual tilam...Dreamland
    https://www.facebook.com/mencariHargaSesuai/info?tab=page_info

    boleh tak nak share tips membeli tilam ni?...

    ReplyDelete
  5. Enter your comment...i pkai spinahealth..bagus utk tulang...king saiz...

    ReplyDelete